Jeg glæder mig, til taget springer ud!

For det gør det nemlig lige straks her hos os, og vi elsker det. Og det er der også mange andre der gør - både naboer og dyr. 

Da vi designede og skulle bygge vores sorte træhus for 6 år siden, besluttede vi nemlig, at vi ville have et grønt tag, og gik i gang med researche for at få styr på facts.

Facts om grønne tage

Grønne tage har den fordel, at de i gennemsnit optager 50% af den regn og anden nedbør, der falder på taget. Dermed kan man aflaste kloakken, så den ikke skal bortlede så meget vand som ellers. Samtidig holder vegetationen og drænlaget, som planterne vokser i, på vandet, så kloakken ikke belastes med store mængder vand på meget kort tid, når der kommer et voldsomt regnskyl. Når nedbøren ledes ned i kloakken i et mere jævnt tempo, nedsættes risikoen for, at kloakken løber over, så der kommer oversvømmelse af hus og kælder.

Derudover har de grønne tage også den egenskab, at de fremmer levevilkårene for smådyr som insekter og fugle, og derfor er de med til at øge biodiversiteten på og omkring huset.

Vegetationsmåtterne isolerer godt både for kulde, varme og støj udefra. Og stenurter, som er de planter, der oftest bruges, er sukkulenter, dvs. tykbladede og tørketålende planter, som kan gemme meget vand i de tykke blade. Da stenurterne rummer meget vand, betyder det, at et grønt tag har en høj brandmodstand.

Det summer af liv

Valget faldt på det klimavenlige og miljørigtige sedum (stenurter). Det er smukt året rundt og blomstrer hver sommer i forskellige farver. Det er fyldt med summen og liv fra brumbasser, bier, guldsmede, sommerfugle og småfugle.

Tagkonstruktionen blev lavet, så det var nemt selv at lægge de fine måtter (som rullegræs) da de ankom i foråret. Og i løbet af ganske få måneder havde det sat sig, og lignede en hel, tæt, grøn måtte. Første år var der kun lyserøde blomster – et rent Barbie tag! Året efter kom nogle af de andre blomster også i gang, der var alt fra hvide, gule, rosa og grønne blomster.

Farver og kvalitet

Stenurtfamilien er en stor plantefamilie, som rummer mange forskellige slags stenurter. Et grønt tag med stenurter kan derfor laves i flere forskellige farver fra grøn til støvet grågrøn og rød. Desuden får nogle stenurter fine blomster i gule, røde eller hvide farver.

Du kan enten vælge et tag, hvor de forskellige sorter stenurter er blandet, så taget er sammensat af flere farver. Eller du kan holde dig til en eller få farver, så taget får et mere ensartet udseende. Vi valgte den blandede pakke.

Vores research viste, at der var stor forskel i kvaliteten – og vi valgte at gå med den lidt dyrere model med en tykkere vegetationsmåtte/rodnet. Jeg tror det var en god idé, for vores tag er smukt nu på 6. år og ingen planter er gået ud.

Let at vedligeholde

Det grønne sedumtag er nærmest vedligeholdelsesfrit. Vi går en tur på taget i løbet af foråret og fjerner det værste ukrudt, som fuglene kommer med. For det meste er det mælkebøtter og græs. Når det er gjort, giver vi en gang gødning – og så får det lov til at passe sig selv til næste forår.  Det er nemt, smukt og miljøvenligt – og vi er ellevilde med det!

Inden du går i gang

Inden du etablerer et grønt tag, er det meget vigtigt at få undersøgt, om husets bærende vægge og tagkonstruktion er stærke nok til at bære vægten af det grønne tag. Vegetationsmåtterne vejer fra ca. 50 kg til ca. 120 kg pr. kvadratmeter, afhængigt af hvilken type plantesammensætning der er tale om.

Du skal også tjekke, om det overhovedet er tilladt at vælge et grønt tag som tagmateriale i dit område. Lokalplan og servitutter, der gælder for dit område og din grund, kan sætte begrænsninger for, hvilke tagmaterialer du må vælge.

Og sidst men ikke mindst skal du overveje om et grønt tag vil passe til husets arkitektur, stil og placering.

Hvis du går med tanker om at få et grønt sedumtag, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg hjælper gerne med tips om processen, valg af leverandør, materialer og vedligehold. Du kan også kigge forbi i juni/juli, når taget blomstrer, og se det med egne øjne. Giv mig blot et kald først. 

Kh
Susanne

PS: Se flere billeder af taget i et opslag på min IG profil